Er komt geen gemeentelijk actieplan om de traditionele koffiehuizen in Den Haag te behouden. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. De partij Hart voor Den Haag kreeg in november een raadsmeerderheid voor een motie waarin het college werd verzocht in kaart te brengen welke traditionele Haagse koffiehuizen in hun voortbestaan worden bedreigd en een actieplan op te stellen dat bijdraagt aan behoud en ondersteuning van deze plekken.
Het college laat nu weten dat er in Den Haag nog ongeveer vijftien koffiehuizen zijn, verspreid door de hele stad. Dat waren er ooit zo´n zestig. In januari zijn zes koffiehuizen bezocht door de gemeente waarbij gesprekken zijn gevoerd met zowel eigenaren als bezoekers. Daarbij bleek dat er meerdere redenen zijn voor ondernemers om te stoppen, zoals gezondheid, het bereiken van de pensioensleeftijd of een goed overnamebod.
Ook bleek dat de traditionele functie van de koffiehuizen minder rendabel is dan vroeger. Het type bezoekers verandert. De bezoeken verschuiven van de ochtend naar de middag en avond. Eigenaren lijken dit overigens niet erg te vinden, aldus het college. "Ze bewegen mee met deze trends en zijn parallel daaraan trouw aan hun traditionele functie en klantgroep."
Een aantal van de gesproken koffiehuizen gaf aan dat de handhaving als intensief wordt ervaren. Naar aanleiding daarvan heeft de gemeente een aantal knelpunten rondom de dienstverlening meteen opgepakt. Ook werden praktische vragen van de ondernemers over onder andere vergunningen door de gemeente uitgezocht en meteen teruggekoppeld.
Tekst gaat door onder foto.
Foto: Pxhere.
Bakkie pleur
"Haagse koffiehuizen vervullen vandaag de dag nog steeds een belangrijke, maar wel veranderende sociale functie", schrijft het college. "Het is nog steeds een plek waar Hagenaars samenkomen voor een 'bakkie pleur' en een goed gesprek. In sommige koffiehuizen wordt inmiddels alcohol geschonken, waardoor het bijvoorbeeld voor jongeren een aantrekkelijke plek is om met vrienden af te spreken. De sociale functie van koffietenten verandert mee met maatschappelijke ontwikkelingen."
Het college is van mening dat er voldoende duidelijkheid is voor de eigenaren van traditionele koffiehuizen en dat een verder actieplan vanuit de gemeente niet nodig is. "Voor vragen kunnen de koffiehuizen, net als andere ondernemers, bij de gemeente terecht bij de adviseurs van Ondernemersportaal of bij de bedrijfscontactfunctionarissen."